Thursday, November 26, 2009

tarb!ah disebalik ibadat korban


Hari ini 25 november 09 bersamaan 8 zulhijjah 1430 h,bermakna hanya tinggal satu hari saja lagi kita akan menyambut hari raya korban iaitu hari raya ke-2 umat islam selain hari raya aidilfitri..
Mugkin disebabkan aku masih lagi di Kuala Lumpur,suasana menjelangnya hari raya tidak begitu terasa disini...tidak sabar rasanya nak pulang ke rumah,insyaallah hari ini aku akan berangkat pulang,walaupun musim tengkujuh datang bertandang namun korban tetap akan dilaksanakan...
kalau kita aware..sebenarnya kita sekarang berada di hari yang sangat istimewa dimana hari yang disukai Allah.Allah ada berfirman di dalam surah al-fajr ayat pertama yang berbunyi:

"Demi fajar dan hari-hari sepuluh"(al-fajr:1)

Nabi juga ada menyebut bahawa "Tiada hari-hari yang lebih di sukai Allah SWT untuk hambanya memperbanyakkan amalan dari sepuluh hari ini"(Riwayat Al-Bukhari)

Antara amalan-amalannya ialah:

Manakala amalan-amalan yang digalakkan sepanjang sepuluh awal Zulhijjah yang amat besar pahalanya ini antaranya :-

a) Zikir : Iaitu dengan memperbanyakkan zikir Subhanallah, Alhamdulillah, La ilaha Illa Allah dan Allahu Akbar.

Ia bersumber dari hadith riwayat At-Tabrani yang diakui sohih oleh Imam Al-Munziri. Allah SWT juga menyebut ertinya : "Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari yang tertentu.." (Al-Hajj : 28).

Ibn Abbas r.a mentafsirkan erti ‘hari-hari tertentu' adalah sepuluh hari Zulhijjah ini dan inilah pendapat majoriti ulama jua.

b) Berpuasa : Amat digalakkan berpuasa pada satu hingga sembilan Zulhijjah bagi orang yang tidak menunaikan Haji. Hari Arafah (9 Zulhijjah ) pula adalah hari yang terbaik untuk berpuasa.

Nabi SAW bersabda tentang kelebihan hari Arafah :

"Tiada hari yang lebih banyak Allah membebaskan hambanya lebih dari hari Arafah" (Riwayat Muslim).

Nabi SAW juga bila ditanya tentang kelebihan berpuasa pada hari Arafah ini menjawab, ia menghapuskan dosa yang lalu dan tahun kemudiannya.

c) Melakukan lain-lain amalan seperti bersedeqah, membaca Al-Quran, solat sunat dan lain-lain. Ia semuanya termasuk di dalam umum hadith yang menunjukkan ianya amat disukai oleh Allah SWT.

d) Menjauhi maksiat dan masa terbaik untuk memulakan tawbat bagi sesiapa yang masih berfikir-fikir dan menangguhnya. Amat biadap jika umat Islam bersukaria dengan melampaui batas haram di hari yang amat agung di sisi Allah SWT ini.

Bertawbatlah dengan sebenar-benar tawbat dan sedarilah bahawa hidup ini sementara dan seluruh keseronokannya adalah tipu daya semata-mata.

e) Bertakbir : Ibn Abi Shaibah menyebut bahawa `Ali KW menunjukkan bahawa permulaan takbir bermula sejurus selepas solat Subuh hari Arafah sehingga hujung waktu ‘Asar hari ketiga Tashriq.

f) Berkorban : Allah SWT berfirman : ertinya : "dan berdoalah dan berkorban". Allah SWT juga menyebut :

وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوب

Ertinya : "Sesiapa yang membesarkan syiar Allah (berkorban) mala ia adalah dari tanda ketaqwaan hati" (Al-Hajj : 32)

Sebuah hadis menyebut :

ما عمل آدمي من عمل يوم النحر أحب إلى الله من إهراق الدم

Ertinya : "Tiadalah amalan anak Adam yang lebih disukai oleh Allah SWT pada hari kurban kecuali berkorban ( dengan menyembelih binatang)" ( Riwayat At-Tirmidzi, Abu Daud ; Gharib, namun terdapat rawi yang dipertikaikan )

(sumber amalan-amalan di petik daripada uzar)

Jika Allah menyukai hambanya memperbanyakkan amalan pada sepuluh hari,maka kita sekarang berada pada detik akhir hari-hari tersebut...Bersama-sama lah kita berpuasa pada esok hari 9 zulhijjah (hari Arafah)kerana esok adalah hari terbaik untuk berpuasa bagi kita yang tidak mengerjakan haji.

Bayangkanlah,jika 2 insan mulia di sisi Allah bisa berkorban,Ibrahim rela mengiorbankan anak kandungnya, Ismail rela mengorbankan jiwanya demi melaksanakan perintah Allah apakah kita tidak rela berkorban demi mendekatkan diri dan meraih redhanya..Selamat Menyambut Hari Raya Korban& Happy Eid AdhaNo comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails